Un parc eòlic marí davant la Costa Brava o la de Barcelona.

El passat 23 de desembre del 2011, el DOGC publicava la sol·licitud de l’IREC (Institut de Recerca d’Energies Renovables) de la concessió de l’ocupació del domini públic marítimo-terrestre i autorització d’obres en zona de servitud de protecció al terme municipal de l’Ametlla de Mar per tal de desenvolupar el Projecte de Parc Eòlic Marí Experimental Zèfir. Es tracta d’un Parc dividit en dues fases que evacua l’electricitat mitjançant una línea submarina al Complex Energètic de Vandellòs.

Vista de com quedaria la platja del poble, l'Alguer.

La primera fase contempla la instal·lació de 4 aerogeneradors amb 20 MW i la segona 8 aerogeneradors i 40 MW de potència. ERC sempre hem estat defensors de la utilització de les energies renovables, i per tant de l’energia eòlica; però en analitzar el projecte Zèfir hem vist que presenta unes característiques que perjudiquen la costa de l’Ametlla de Mar i per tant les Terres de l’Ebre.

El caràcter experimental del parc presenta una sèrie d’afectacions al medi que hores d’ara es desconeixen. Així l’evacuació elèctrica submarina comporta el seu pas per una zona de gran riquesa de posidònia, fet que pot desestabilitzar un dels medis que genera més recursos pesquers del Golf de Sant Jordi.

D’altra banda tampoc s’assegura l’afectació que tindrà en la morfologia actual de la costa. Hi ha la possibilitat d’un important canvi en el moviment de la sedimentació de les sorres degut a que les bases dels aerogeneradors poden provocar canvis en les corrents marines.

Per comparar..., 195 i 115 metres d'alçada.

Un altre element molt important són els 195 metres d’alçada dels aerogeneradors, més alts que la Sagrada Família(115 m) o la Torre AGBAR(145 m), fet que el converteix en un parc eòlic molt diferent als que tenim al territori. Tal i com consta al projecte aquests aerogeneradors estarien situats  a menys de 3 kmde la costa, al davant mateix d’una població turística, provocant un gran impacte visual i paisatgístic a les seves cales i platges. A més a més, hi hauria un problema d’afectació sonora degut a la magnitud i potència dels aparells i la seva excessiva proximitat a la població i la costa.

Una costa amb nombrosos espais catalogats com zones PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural), corresponents a espais ZEPA (Zones d’Especial Protecció per a les Aus) i els espais Xarxa Natura 2000, com la zona de les Llacunes de Santes Creus, l’Estany Gras, l’Estany Tort o El Torrent del Pi, amb gran d’avifauna protegida.

L’impacte visual i paisatgístic de l’esmentat projecte es contraposa amb el model turístic de cales verges i de promoció dels espais naturals que des de fa molt de temps s’està treballant a la costa de les Terres de l’Ebre.

Pels més pragmàtics, l’impacte econòmic negatiu que podria tenir durant molts anys, tant per la pesca com pel turisme de l’Ametlla de Mar no es veu ni compensat per la creació d’un nombre important de llocs de treball o un centre de recerca.

A les Terres de l’Ebre ja en tenim el cul pelat de projectes com el Transvasament, l’Enron o el Cementiri Nuclear que amb la promesa de les compensacions o de la creació de llocs de treball, se’ns han volgut vendre com la millor oportunitat pel nostre futur.

Per fer-nos una idea, 195 i 145 metres d'alçada.

Oportunitat com la d’aquest parc eòlic marí que de tant bona que és no tindrà problemes per instal·lar-se a tocar de la costa de Tarragona, Barcelona o la Costa Brava. Curiós no? que ells no n’hagin demanat la seva instal·lació?

Això si, si jo pugués, us demanaria que entenguéssiu que no és només qüestió d’un poble com la Cala, com tampoc ho van ser el Pla Hidrològic, ni ENRON, ni Ascó amb la proposta de Cementiri Nuclear, ni el Parc Eòlic davant la Ràpita, ni la Interconnexió de xarxes.

És una qüestió de Territori i ara, gent de l’Ebre, l’Ametlla de Mar us necessita.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s